Vitaminen en mineralen voor een gezonde huid

Vitaminen en mineralen voor een gezonde huid

juni 16, 2021 15

De huid is ons grootste orgaan. Het is belangrijk om de huid in goede conditie te houden. Menigeen gebruikt allerlei crèmes en andere huidverzorgende preparaten om dat doel te bereiken. Toch is dat in essentie niet de juiste methode. Onze huid is namelijk zodanig geconstrueerd dat het indringers van buitenaf juist wil weren. Een gezonde huid is eigenlijk vooral een kwestie van een gezonde leefstijl. Niet roken en voldoende gezonde voeding innemen vormen de basis voor een gezonde huid. Maar welke vitaminen en mineralen spelen hierbij een belangrijke rol?

Vitamine A

Van vitamine A is bekend dat het een antioxidant betreft. Deze vitamine trekt ten strijde tegen de zogenoemde vrije radicalen in het menselijk lichaam. Dit zijn reactieve moleculen die een elektron bevatten dat geen deel uitmaakt van een paar. Het gevolg van deze instabiliteit is dat het molecuul zal proberen elektronen van andere moleculen te stelen, hetgeen een kettingreactie oplevert. We spreken in dat geval van oxidatieve stress. Er zijn ook aanwijzingen dat vrije radicalen een rol spelen bij het verouderingsproces. Door voldoende vitamine A in te nemen, kun je voorkomen dat de huid door vrije radicalen aangetast wordt.

Vitamine B3 en B5

Van vitamine B kennen we acht verschillende varianten. Specifiek vitamine B3 en B5 zorgen ervoor dat de huid van binnenuit gevoed wordt. Voor vitamine B3, ook wel niacinamide genoemd, geldt dat het rimpelvorming vermindert en beschermt tegen de schadelijke effecten van UV-straling. Ook speelt deze vitamine een rol bij het versterken van de huid en bij het reguleren van de vochtbalans. Ook vitamine B5 speelt bij dat laatste een rol, want deze vitamine bevordert de natuurlijke celvernieuwing en zorgt ervoor dat de huid voldoende in staat is om vocht aan te trekken. Mensen met een droge huid hebben vaak een tekort aan vitamine B3 en B5.

Vitamine C

Veelal associëren mensen de inname van vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, met versterking van ons afweersysteem en in het verlengde daarvan bescherming tegen bacteriën en virussen. Minder bekend is dat deze vitamine ook belangrijk is voor het in goede conditie houden van de huid. Het zorgt namelijk voor volume in de huid en beschermt ons tegen huidveroudering. Eventuele schade door UV-straling wordt door vitamine C aangepakt en dat geldt ook voor de zichtbaarheid van eventuele pigmentvlekken. Het lichaam houdt er geen reserves van deze vitamine op na. Je zult het dus regelmatig moeten innemen, want wat op dat moment niet nodig is, wordt via de urine direct weer afgevoerd.

Zink

Het mineraal zink vermindert de zichtbaarheid van acne en littekens op de huid. Dat komt doordat zink ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Ook rimpeltjes en lijntjes in de huid zijn minder goed zichtbaar wanneer het lichaam voldoende van dit mineraal in voorraad heeft. Onderzoek heeft uitgewezen dat bij mensen met acne, eczeem en melasma het zinkgehalte in het lichaam vaak lager is dan bij mensen zonder huidklachten. Ons lichaam kan zelf geen zink aanmaken, het moet dus via de voeding ingenomen worden.

Redactie
Redactie
15 comments on “Vitaminen en mineralen voor een gezonde huid
 1. 💟 Здравствуйте,для Вас утвердили билетик на лото. Примите по ссылке далее => https://forms.yandex.ru/cloud/62b713466855cca634ae6e31/?hs=5072c2b0378c4e2bbd4d160562502a0e& 💟

  ksr24d

  juli 29, 2022 Reply
 2. Bryant

  Thank you, I’ve recently been searching foor information approximately this
  suubject ffor a while and yiurs iss the best I habe foiund outt soo far.
  However, what abou thee bottom line? Aree you sure concerning thee source?

  Feel free to suyrf too my website: opc

  oktober 26, 2022 Reply
 3. slotsite

  As I am looking at your writing, slotsite I regret being unable to do outdoor activities due to Corona 19, and I miss my old daily life. If you also miss the daily life of those days, would you please visit my site once? My site is a site where I post about photos and daily life when I was free.

  november 12, 2022 Reply
 4. Davidfab

  https://drugsoverthecounter.shop/# over the counter health and wellness products

  januari 22, 2023 Reply
 5. InessaotSr

  coursework plagiarism
  coursework uk
  coursework online

  januari 23, 2023 Reply
 6. LarryFrise

  over the counter nausea medicine over the counter yeast infection

  januari 24, 2023 Reply
 7. Richardobjek

  over the counter erectile pills at walgreens walgreens sleep aids over the counter

  januari 24, 2023 Reply
 8. Berniehisse

  https://over-the-counter-drug.com/# over the counter insulin

  januari 24, 2023 Reply
 9. 2conjure

  3williams

  januari 25, 2023 Reply
 10. Richardobjek

  over the counter medication for uti naproxen 500mg over the counter

  januari 25, 2023 Reply
 11. LarryFrise

  over the counter ear infection medicine united healthcare over the counter essentials

  januari 25, 2023 Reply
 12. LarryFrise

  strongest over the counter painkiller uti over the counter medicine

  januari 27, 2023 Reply
 13. Richardobjek

  over the counter inhaler walmart antacids over-the-counter

  januari 27, 2023 Reply
 14. LarryFrise

  uhc over the counter essentials 2019 is viagra over the counter

  januari 27, 2023 Reply
 15. Richardobjek

  over the counter ear drops over the counter bv treatment

  januari 28, 2023 Reply
Geef een antwoord

Your email address will not be published.