Vitaminen en mineralen voor een gezonde huid

Vitaminen en mineralen voor een gezonde huid

juni 16, 2021 1

De huid is ons grootste orgaan. Het is belangrijk om de huid in goede conditie te houden. Menigeen gebruikt allerlei crèmes en andere huidverzorgende preparaten om dat doel te bereiken. Toch is dat in essentie niet de juiste methode. Onze huid is namelijk zodanig geconstrueerd dat het indringers van buitenaf juist wil weren. Een gezonde huid is eigenlijk vooral een kwestie van een gezonde leefstijl. Niet roken en voldoende gezonde voeding innemen vormen de basis voor een gezonde huid. Maar welke vitaminen en mineralen spelen hierbij een belangrijke rol?

Vitamine A

Van vitamine A is bekend dat het een antioxidant betreft. Deze vitamine trekt ten strijde tegen de zogenoemde vrije radicalen in het menselijk lichaam. Dit zijn reactieve moleculen die een elektron bevatten dat geen deel uitmaakt van een paar. Het gevolg van deze instabiliteit is dat het molecuul zal proberen elektronen van andere moleculen te stelen, hetgeen een kettingreactie oplevert. We spreken in dat geval van oxidatieve stress. Er zijn ook aanwijzingen dat vrije radicalen een rol spelen bij het verouderingsproces. Door voldoende vitamine A in te nemen, kun je voorkomen dat de huid door vrije radicalen aangetast wordt.

Vitamine B3 en B5

Van vitamine B kennen we acht verschillende varianten. Specifiek vitamine B3 en B5 zorgen ervoor dat de huid van binnenuit gevoed wordt. Voor vitamine B3, ook wel niacinamide genoemd, geldt dat het rimpelvorming vermindert en beschermt tegen de schadelijke effecten van UV-straling. Ook speelt deze vitamine een rol bij het versterken van de huid en bij het reguleren van de vochtbalans. Ook vitamine B5 speelt bij dat laatste een rol, want deze vitamine bevordert de natuurlijke celvernieuwing en zorgt ervoor dat de huid voldoende in staat is om vocht aan te trekken. Mensen met een droge huid hebben vaak een tekort aan vitamine B3 en B5.

Vitamine C

Veelal associëren mensen de inname van vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, met versterking van ons afweersysteem en in het verlengde daarvan bescherming tegen bacteriën en virussen. Minder bekend is dat deze vitamine ook belangrijk is voor het in goede conditie houden van de huid. Het zorgt namelijk voor volume in de huid en beschermt ons tegen huidveroudering. Eventuele schade door UV-straling wordt door vitamine C aangepakt en dat geldt ook voor de zichtbaarheid van eventuele pigmentvlekken. Het lichaam houdt er geen reserves van deze vitamine op na. Je zult het dus regelmatig moeten innemen, want wat op dat moment niet nodig is, wordt via de urine direct weer afgevoerd.

Zink

Het mineraal zink vermindert de zichtbaarheid van acne en littekens op de huid. Dat komt doordat zink ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Ook rimpeltjes en lijntjes in de huid zijn minder goed zichtbaar wanneer het lichaam voldoende van dit mineraal in voorraad heeft. Onderzoek heeft uitgewezen dat bij mensen met acne, eczeem en melasma het zinkgehalte in het lichaam vaak lager is dan bij mensen zonder huidklachten. Ons lichaam kan zelf geen zink aanmaken, het moet dus via de voeding ingenomen worden.

Redactie
Redactie
One thought on “Vitaminen en mineralen voor een gezonde huid
  1. 💟 Здравствуйте,для Вас утвердили билетик на лото. Примите по ссылке далее => https://forms.yandex.ru/cloud/62b713466855cca634ae6e31/?hs=5072c2b0378c4e2bbd4d160562502a0e& 💟

    ksr24d

    juli 29, 2022 Reply
Geef een antwoord

Your email address will not be published.