De bijwerkingen van creatine
Creatine is een van de meest verkochte voedingssupplementen Het is een lichaamseigen stof, die we ook via onze voeding binnenkrijgen. Door middel van een voedingssupplement kun je de hoeveelheid creatine in je lichaam vergroten. Als je meer creatine in je lichaam hebt, kun je meer energie krijgen, want de stof speelt een belangrijke rol bij de energiehuishouding in het lichaam. Wanneer we ons lichaam bewegen, kost dat energie. Deze energie komt vrij bij processen die zich in het lichaam voltrekken en hiervoor is de stof ATP nodig, voluit adenosinetrifosfaat geheten. Die kan aangevuld worden met vetzuren, eiwitten, koolhydraten en creatine. Dat creatine moet dan eerst omgevormd worden tot creatinefosfaat.
Beperkte voorraad
We hebben in ons lichaam slechts een beperkte voorraad creatine. Dit verklaart ook waarom we een zware fysieke inspanning slechts een beperkte tijd vol kunnen houden. Til je bijvoorbeeld iets heel zwaars op, dan merk je al na relatief korte tijd dat het je meer moeite kost en uiteindelijk ben je er vrijwel niet meer toe in staat. De spierkracht vermindert in rap tempo, doordat er niet voldoende creatinefosfaat beschikbaar is. Zie hier de reden voor sporters om creatine tot zich te nemen. Door rood vlees of vis te eten, vul je de hoeveelheid creatine in je lichaam op natuurlijke wijze aan. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om het als voedingssupplement in te nemen.
Geen wondermiddel
Hoewel creatine vaak door sporters wordt gebruikt, moet het niet gezien worden als een wondermiddel om superkrachten mee te ontwikkelen. Je versterkt met creatine het natuurlijke proces van energieopbouw, niet meer dan dat. Er wordt wel gedacht dat creatine een vorm van testosteron zijn, maar het tegendeel is waar. Het is dan ook gewoon toegestaan om creatine in te nemen wanneer je deelneemt aan bijvoorbeeld de Olympische Spelen. Evenmin is het zo dat creatine zorgt voor de ontwikkeling van spiermassa. Die spiermassa kweek je door je spieren te trainen, niet door creatine in te nemen.
Bijwerkingen
Het gebruik van creatine kent nauwelijks bijwerkingen. Er zijn echter wel gebruikers die maag- en darmklachten rapporteren. Groot is deze groep niet, het gaat om ongeveer vijf à zeven procent van de mensen die creatine innemen. Zij krijgen last van buikpijn, die vooral optreedt wanneer ze de stof innemen op een lege maag of wanneer ze te veel van de stof ineens innemen. Zoiets doet zich bij meer stoffen voor en is eerder een signaal van onjuist gebruik dan dat er sprake is van een echte bijwerking. Verder leidt het gebruik van creatine doorgaans tot een lichte gewichtstoename. Denk daarbij aan minder dan drie procent van het totale lichaamsgewicht. Dit laat zich eenvoudig verklaren. Creatine zorgt ervoor dat er meer vocht in de spiercellen wordt getrokken. Dat extra vocht legt gewicht in de schaal, maar dit effect is slechts tijdelijk. Wanneer je creatine gebruikt in combinatie met een trainingsschema, zul je daarmee als resultaat bereiken dat de samenstelling van de spiermassa verandert, waardoor je in staat bent om de trainingen langer vol te houden.