Hoe vaak per week moet je sporten om af te vallen?

June 16, 2021 3464

Het klinkt als een logische gedachte om die vraag te stellen. Afvallen doen we immers door het verbranden van vetten in ons lichaam en verbranden doen we vooral bij grote fysieke inspanning, zoals sporten. Toch ligt het allemaal wat gecompliceerder. Op de hierboven gestelde vraag valt dan ook niet een eenduidig antwoord te geven. De mate waarin we afvallen is namelijk van veel factoren afhankelijk. Natuurlijk valt er wel een algemene richtlijn te geven voor het afvallen, maar besef daarbij wel dat het voor ieder individu anders is.

Een gezond eetpatroon

Wanneer iemand wil afvallen, is er dus kennelijk sprake van meer lichaamsgewicht dan gewenst is. In veel gevallen is dat te herleiden tot een ongezond eetpatroon. Wanneer men dat eetpatroon niet bijstelt, zal afvallen door sporten weinig zin hebben. Het blijft dan water naar de zee dragen. Pas dus altijd eerst het dieet aan op basis van de geadviseerde voedingsmiddelen. Een evenwichtig dieet en voldoende beweging zijn in principe een goed basisconcept voor een gezond lichaamsgewicht. Maar als er wat gewicht van af moet, dan kun je een rekensom maken om te bepalen hoeveel je zult moeten bewegen. Het uitgangspunt daarbij is dat je 7700 kcal moet verbranden om een kilogram lichaamsgewicht te verliezen. Stel dat je helemaal niets aan het eetpatroon zou veranderen, dan zou je dus op die manier geleidelijk afvallen, als je 7700 kcal extra gaat verbranden.

Verbranding versus duur

Het is dus eenvoudig om te bepalen hoeveel calorieën je moet verbranden om af te vallen, maar het is lastiger om daar een tijdsduur aan te koppelen. Dat komt omdat de ene sport de andere niet is. Een uur zwemmen levert een verbranding van 350 kcal op, terwijl je na een uur squashen 800 kcal kwijt bent. Daarmee is squashen dus ruim twee keer zo effectief om energie te verbranden en dus ook om af te vallen. Maar niet elke sport ligt iedereen even goed. Je moet het namelijk ook nog leuk vinden en dat wisselt van mens tot mens. Jarenlang werd conditietraining of cardiofitness gezien als de beste manier om af te vallen. Inmiddels is men daar ten dele op teruggekomen. Als je namelijk te snel gaat, loop je het risico dat je eerder moet opgeven, omdat je het niet volhoudt. Dat heeft uiteraard als consequentie dat je ook minder kcal verbrandt.

Elke dag wandelen

Je hoeft niet direct een abonnement op een sportschool of -club te nemen om gewicht te verliezen. Door veel te bewegen kun je al mooie resultaten bereiken. Een goede stap is het om elke dag een half uur te gaan wandelen. Met een stevige wandeling (vier à zes kilometer per uur) verbrand je gemakkelijk 250 kcal en als je dat dagelijks doet, heb je dus in een week tijd een extra verbranding van 1750 kcal gerealiseerd. Op maandelijkse basis komt dat al goed in de buurt van de 7700 kcal die nodig zijn om een kilogram lichaamsgewicht te verliezen.