Het gebruik van statines – dit moet je weten
In ons lichaam wordt cholesterol aangemaakt door de lever. Er bestaan meerdere soorten cholesterol, de belangrijkste varianten zijn HDL-cholesterol, LDL-cholesterol en triglyceriden. Via bepaalde voedingsmiddelen krijgen we te veel van het schadelijke LDL-cholesterol binnen. Daarom is het belangrijk om goed te letten op ons voedingspatroon. Het LDL-cholesterol hoopt zich namelijk op in onze bloedvaten, waardoor vernauwingen ontstaan. Dat kan vervolgens tot ernstige hart- en vaatziekten leiden. Om deze problemen voor te zijn, kunnen artsen besluiten om statines voor te schrijven. Deze medicatie werkt cholesterolverlagend.
Wat doen statines in ons lichaam?
Door statines toe te dienen, hebben artsen een krachtig middel in handen om het cholesterolgehalte van de patiënt fors te reduceren. Het middel zorgt ervoor dat de aanmaak van cholesterol in de lever afgeremd wordt. Hierdoor daalt de hoeveelheid LDL-cholesterol met 18 tot 55 procent en de hoeveelheid triglyceriden met 5 tot 15 procent. De werking van het middel is gebaseerd op het beïnvloeden van het eiwit dat de cholesterolsynthese stimuleert. In het lichaam zal hierdoor een tekort aan cholesterol ontstaan. De lever reageert daarop door LDL-cholesterol uit het bloed op te nemen. Hierdoor daalt het percentage LDL-cholesterol in het bloed en dat is gunstig. Tegelijk hebben de statines ook een ontstekingsremmende werking. Ook dat is gunstig, want hiermee worden ontstekingen in de wanden van de bloedvaten voorkomen.
Het moment van inname
Wanneer een patiënt medicatie voorgeschreven krijgt, moet die in veel gevallen in de ochtend, direct na het opstaan, worden ingenomen. Bij het gebruik van statines is dit niet het geval. Deze medicatie moet juist in de avond, vlak voor het slapengaan, worden toegediend. De verklaring hiervoor is simpel. Het lichaamsproces, waarbij de lever cholesterol aanmaakt, vindt voor het belangrijkste deel in de nacht plaats. Het medicijn kan dus effectiever zijn werk doen, wanneer het vlak daarvoor wordt ingenomen. Overigens mag je statines nooit zomaar op eigen gelegenheid innemen. Het is zaak om altijd eerst met de huisarts te overleggen. Wijzig ook nooit zelf de dosering, zelfs niet wanneer er sprake is van bijwerkingen. Het is gevaarlijk om zelf de dosering te gaan wijzigen zonder overleg met een deskundige. Dergelijke medicijnen zijn daarom ook uitsluitend op recept verkrijgbaar.
Bijwerkingen
Het innemen van statines om het cholesterolgehalte te verlagen, kent diverse bijwerkingen. Een heel bekend verschijnsel bij inname van deze medicatie is spierpijn. Zoals hierboven beschreven, remmen de statines de werking van een bepaald eiwit af. Dat eiwit speelt niet alleen een rol bij de cholesterolsynthese, maar ook bij de productie van het co-enzym Q10. We hebben Q10 nodig om in onze lichaamscellen energie te kunnen produceren. Als we onvoldoende Q10 in ons lichaam hebben, ontstaat een energietekort in de cellen, dus ook in de spiercellen. Het gevolg is dat spierpijn optreedt. Door de inname van medicatie met statines te combineren met een Q10-supplement, valt dit te compenseren. Vermoeidheid, eveneens een bijwerking van statines, vindt zijn oorzaak doorgaans eveneens in een tekort aan Q10 en kan op dezelfde wijze vermeden worden.