Medicatie tegen allergie – dit moet je weten

June 16, 2021 3324

Geleidelijk hebben steeds meer mensen last van een allergie. Nu al geldt dat voor ongeveer dertig procent van de totale bevolking van België, terwijl dit onder de leeftijdsgroep van twintig tot veertig jaar zelfs al richting vijfenveertig procent loopt. Geschat wordt dan ook dat uiteindelijk zo’n veertig procent van de totale Belgische bevolking een allergie zal hebben. De meest voorkomende veroorzakers van allergie zijn de huisstofmijt, huidschilfers van bepaalde diersoorten, schimmels, pollen en cosmetica. Verder kan een breed scala aan voedingsmiddelen, variërend van noten tot eieren en van vis tot tarwe of soja, zorgen voor een soortgelijke allergische reactie. Ook een allergie tegen bepaalde medicijnen komt regelmatig voor.

Wat is allergie precies?

Wanneer bij iemand sprake is van een allergie, dan is deze persoon overgevoelig voor bepaalde stoffen. Deze stoffen worden allergenen genoemd. Als ze in aanraking komen met de persoon die er overgevoelig voor is, zal het lichaam een afweerreactie vertonen die zodanig heftig is, dat er problemen door ontstaan. In sommige gevallen verschijnen de allergische klachten al direct nadat het lichaam in aanraking is geweest met de betreffende allergenen, in andere gevallen kan het enkele uren duren voordat de allergie zich manifesteert. In 2018 stelde prof. dr. Philippe Gevaert (UZ Gent) dat allergie mogelijk te bestrijden is door kinderen al op jonge leeftijd frequent bloot te stellen aan de meest voorkomende allergenen. Hij meent dat men hierdoor goed in staat moet zijn het lichaam te trainen en zich daarmee beter te wapenen tegen allergie.

Hoe behandel je allergische klachten

Omdat er verschillende vormen van allergie bestaan, is er niet één universeel medicijn beschikbaar om elke allergie mee te kunnen bestrijden. Op de eerste plaats moet worden opgemerkt dat het natuurlijk beter is om allergie te voorkomen, maar soms is niet direct duidelijk waardoor een bepaalde allergische reactie veroorzaakt wordt. Ga altijd naar de huisarts wanneer een op recept voorgeschreven medicijn niet voldoende werkt of wanneer er sprake is van ernstige gezondheidsklachten, zoals aanhoudende hoofdpijn, een benauwd gevoel of pijnlijke, rode ogen.

Medicijnen

Tabletten met de werkzame stof cetirizine of loratadine kunnen allergische klachten doen afnemen. Deze tabletten werken over het algemeen binnen enkele uren en de werking ervan houdt ongeveer een etmaal aan. Dergelijke medicijnen worden ook wel antihistaminica genoemd. De effectiviteit van deze stoffen schuilt erin dat ze de werking van de stof histamine in ons lichaam blokkeren. Juist dat is de stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. Naast tabletten bestaan er diverse neussprays en oogdruppels die vrij verkrijgbaar zijn en kunnen helpen tegen bepaalde vormen van allergie.

Immunotherapie

Een alternatieve oplossing is de allergische immunotherapie, die de gevoeligheid voor bepaalde allergenen kan verminderen. Hierdoor wordt de allergie weliswaar niet geheel weggenomen, maar zal de allergische reactie aanzienlijk in hevigheid afnemen. Zo’n immunotherapie is er in de vorm van een injectie in de arm of in de vorm van smelttabletten voor onder de tong. Op het gebied van medicatie tegen allergieën verschijnen regelmatig nieuwe producten.