Sportsupplementen voor betere prestaties

Sportsupplementen voor betere prestaties

juni 16, 2021 13

Als we een gezond eetpatroon hanteren, krijgen we in principe dagelijks de benodigde voedingsmiddelen in voldoende mate binnen. Toch kan het handig zijn om aanvullend bepaalde voedingssupplementen te gebruiken. Vooral wanneer we voor een extreme fysieke prestatie staan, kunnen supplementen ons helpen net iets beter te presteren. Ze kunnen bovendien een bijdrage leveren aan een beter herstel na afloop van de geleverde inspanning. Hieronder een overzicht van de meest gebruikte sportsupplementen.

Multivitaminen

Om gezond en fit te blijven kan ons lichaam niet zonder vitaminen. Die halen we uit onze voedingsmiddelen, met name groente en fruit spelen hierin een belangrijke rol. Er zijn diverse redenen denkbaar voor het ontstaan van een vitaminegebrek. Een slecht voedingspatroon is vaak de boosdoener, maar zelfs wanneer we veel groente eten, kan er nog steeds sprake zijn van een gebrek. Dat komt doordat sommige groentesoorten geleidelijk wat minder vitaminen zijn gaan bevatten of doordat we bepaalde soorten groente niet eten. Multivitaminen zijn preparaten die dat tekort compenseren. Vaak zitten alle dertien vitaminen erin, aangevuld met de belangrijkste mineralen.

Eiwit

Eiwit wordt vaak door (kracht)sporters gebruikt omdat ze daarmee een betere spieropbouw kunnen realiseren. Ook hiervoor geldt dat je ze in principe in voldoende mate binnen krijgt via de voeding. Daarbij gaan we echter uit van een normaal bewegingspatroon, terwijl je als (kracht)sporter vaak buitengewone prestaties moet leveren. In dat geval kunnen eiwitshakes of eiwitrepen soelaas bieden.

Pre workout

Wanneer je een stukje met de auto wilt gaan rijden, zul je er eerst brandstof in moeten gooien. Zonder brandstof komt het voertuig geen meter vooruit. Zo werkt ons lichaam in feite ook. Wanneer je een half uur voor het leveren van een grote prestatie een zogenoemde pre workout neemt, zal dat resulteren in een hoger energiepeil en dus ook een groter uithoudingsvermogen. Een pre workout is een drankje dat ontstaat door poeder in water op te lossen. Je hebt er verschillende varianten van, de meest gebruikte pre workouts bevatten cafeïne, taurine, creatine of arginine

BCAA

In feite behoort BCAA ook tot de zogenoemde pre workouts, omdat de werkwijze identiek is. Toch noemen we dit supplement even apart, omdat het hier gaat om een product waarin de drie belangrijkste aminozuren voor het opbouwen van spiermassa verenigd zijn. Het omzetten van deze aminozuren in het lichaam levert direct energie op en kan het verzuren van de spieren tijdens het sporten tegengaan.

Creatine

De stof creatine maakt ons lichaam zelf aan in de lever, nieren en alvleesklier. Het is een koolstof-stikstofverbinding en dus een organisch zuur. We nemen creatine ook op uit voeding, vooral vlees en vis zijn de belangrijkste bronnen ervan. Met name wanneer iemand zich bezighoudt met krachttrainingen, kan de aanwezigheid van voldoende creatine echt het verschil maken. Het leidt tot betere duurprestaties en dat is precies wat sporters nodig hebben. Bij voorkeur zorg je er dagelijks voor dat de hoeveelheid creatine in je lichaam op peil blijft. Het lichaam kan op die manier voldoende voorraad aanleggen om op het juiste moment te gebruiken.

Redactie
Redactie
13 comments on “Sportsupplementen voor betere prestaties
 1. Davidfab

  https://drugsoverthecounter.com/# best sleep aid over the counter

  januari 22, 2023 Reply
 2. Richardobjek

  over the counter medicine for uti best over the counter yeast infection treatment

  januari 24, 2023 Reply
 3. LarryFrise

  bronchial inhalers over the counter over the counter tapeworm treatment for dogs

  januari 24, 2023 Reply
 4. InessaotSr

  coursework writing
  coursework only degree
  coursework science

  januari 24, 2023 Reply
 5. Richardobjek

  best over the counter flu medicine over the counter sleep aid

  januari 25, 2023 Reply
 6. Berniehisse

  https://over-the-counter-drug.com/# over the counter sleep aids that work

  januari 25, 2023 Reply
 7. LarryFrise

  best over the counter appetite suppressant pink eye over the counter medicine

  januari 25, 2023 Reply
 8. 2codicil

  3anybody

  januari 25, 2023 Reply
 9. Richardobjek

  uti over the counter medication blood pressure over the counter medication

  januari 26, 2023 Reply
 10. LarryFrise

  male enhancement pills over the counter over the counter inhalers

  januari 26, 2023 Reply
 11. Richardobjek

  over the counter medicine over the counter ed pills

  januari 27, 2023 Reply
 12. LarryFrise

  over the counter medicine for uti best over the counter nausea medicine

  januari 27, 2023 Reply
 13. ThomasGot

  https://doxycycline.science/# buy cheap doxycycline

  januari 28, 2023 Reply
Geef een antwoord

Your email address will not be published.