Wat doet koffie met je lichaam?

Wat doet koffie met je lichaam?

juni 16, 2021 0

Koffieliefhebbers kunnen dagelijks heel wat kopjes van het bruine vocht verslinden. Eigenlijk is dat gek, want koffie heeft een bittere smaak en van nature zou dat een afschrikwekkend effect moeten hebben. Het is een trucje van de natuur om ons te doen beseffen dat we iets innemen dat schadelijk kan zijn. De bittere smaak van koffie wordt veroorzaakt door de stof cafeïne. Dit is een witte stof die van nature voorkomt in ongeveer zestig verschillende gewassen. Dankzij deze stof laten insecten de gewassen links liggen. De bittere smaak vormt hier dus een natuurlijke bescherming. Maar wanneer wij cafeïne innemen, heeft dat nogal wat consequenties.

Betere concentratie

Enkele minuten na het drinken van een kopje koffie is de helft van de cafeïne al doorgedrongen tot de bloedbaan. Zo snel wordt de stof namelijk in het bloed opgenomen. Dit verklaart waarom veel mensen graag een kopje koffie in de vroege ochtend drinken. Ze worden er goed wakker van, omdat de cafeïne snel de hersenen bereikt en daar de productie van twee stresshormonen stimuleert. Het gaat hier om cortisol en adrenaline. Door het drinken van slechts twee koppen cafeïne-houdende koffie stijft de cortisolspiegel in het menselijk lichaam al met dertig procent. Tegelijkertijd zorgt de extra adrenaline in het lichaam ervoor dat er meer dopamine vrij komt. Dat geeft een gelukzalig gevoel, daarom associëren mensen het drinken van koffie met iets positiefs.

Veel werk voor onze lever

Omdat cafeïne een toxische stof is, wil het lichaam die zo snel mogelijk weer kwijt. De lever gaat aan het werk om deze stof af te breken. Daar is behoorlijk wat tijd voor nodig. Ongeveer vier uur na het drinken van een kopje koffie is pas de helft van alle cafeïne afgebroken. Om deze reden wordt vaak geadviseerd om in de avond geen koffie te drinken. Het is zelfs beter om 15:00 uur als uiterste tijdstip voor een kopje koffie aan te houden. Hiermee zorg je ervoor dat de cafeïne tijdig het lichaam weer verlaten heeft, zodat je rustig kunt slapen. Naarmate de leeftijd vordert, beschikken we over minder leverenzymen. Senioren doen er daarom verstandig aan om helemaal geen cafeïne in te nemen.

Gevaarlijk voor de hersenen

Hoewel we in eerste instantie baat lijken te hebben bij het drinken van koffie, doordat ons concentratievermogen verbetert, is het op de lange termijn juist slecht om veel koffie te drinken. De doorbloeding neemt er namelijk door af. Dat is geen goede zaak, maar vooral voor onze hersenen erg gevaarlijk. Wanneer de hersenen onvoldoende voedingsstoffen aangeleverd krijgen en er tegelijk ook minder afvalstoffen afgevoerd worden, kan hersenschade ontstaan.

Andere problemen

Niet alleen cafeïne in koffie is schadelijk. Ook andere stoffen in deze drank hebben hun effect op ons lichaam. Zo kan bijvoorbeeld door kahweol en cafestol het gehalte van het slechte LDL-cholesterol in ons lichaam stijgen. Hierdoor zijn we meer vatbaar voor hart- en vaatziekten. Bovendien vult koffie ook het vochtgehalte in ons lichaam niet voldoende aan. Het drinken van water is veel gezonder.

Redactie
Redactie
Geef een antwoord

Your email address will not be published.