Shakedieet: uitleg en werking

Shakedieet: uitleg en werking

juni 16, 2021 0

De beste manier van afvallen is gezond eten en veel bewegen. Voor veel mensen is de wil om af te vallen er wel, ze kunnen echter vaak de verleiding van ongezond voedsel niet weerstaan. Het gevolg is dat men steeds zwaarder wordt en dat brengt veel gezondheidsrisico’s met zich mee. Overgewicht kan hart- en vaatziekten veroorzaken, maar ook diabetes type 2 kan zich eerder ontwikkelen wanneer men meer weegt dan verantwoord is. Soms kiezen mensen dan voor een shake dieet om wat kilo’s lichaamsgewicht te verliezen. Hoe werkt dat precies en wat zijn hiervan de voor- en nadelen? In dit artikel lees je alles over het gebruik van de shake als middel om af te vallen.

De oorzaak van gewichtstoename

Om goed te kunnen functioneren, heeft ons lichaam dagelijks energie nodig, die uit de voeding wordt verkregen. De hoeveelheid energie die voeding levert, wordt uitgedrukt in calorieën. Nemen we echter meer calorieën in dan ons lichaam op dat moment kan verbranden, dan slaat het die overtollige calorieën op in de vorm van vet. Het omgekeerde geldt ook: wanneer we meer energie verbranden dan er beschikbaar is, spreekt het lichaam die opgeslagen vetten aan en vallen we dus af. Als richtlijn kun je aanhouden dat je ongeveer 7700 kcal moet verbranden om een kilogram lichaamsgewicht te verliezen. Een je consequent te veel calorierijk voedsel, dan ben je dus na consumptie van een 7700 kcal overtollig voedsel inmiddels een kilogram aangekomen.

Caloriearme maaltijden

We weten nu dus dat we kunnen afvallen door caloriearm voedsel tot ons te nemen. Vanuit dat besef zijn speciale shakediëten ontwikkeld. Het zijn poeders die je thuis zelf tot een shake kunt mengen met water. Zo ontstaat een alternatieve maaltijd, die minder calorieën bevat dan hetgeen je normaal gesproken zou eten. De shakediëten zijn zodanig ontwikkeld dat het hongergevoel echter achterwege blijft. Belangrijk is daarbij echter wel dat we er tegelijk op blijven letten dat we gezond en gevarieerd blijven eten. Omdat er met de verkoop van een shakedieet veel geld te verdienen valt, zijn er heel wat fabrikanten die hier een graantje mee willen pikken. De samenstelling van de shakediëten is echter lang niet altijd even gezond. Vaak bevatten de poeders (te) veel suiker, te weinig eiwitten, te weinig vezels en onvoldoende goede vetzuren.

Voor- en nadelen

In principe kan een shakedieet een probaat middel te zijn om snel wat overgewicht te verliezen, maar besef daarbij wel dat je vervolgens je reguliere eetpatroon zult moeten wijzigen om dat effect van blijvende aard te laten zijn. Voor de lange termijn is het gebruik van een shakedieet meestal geen goed idee, omdat je dan te eenzijdig eet en daardoor bepaalde essentiële voedingsstoffen mist. Je kunt zelf bepalen hoeveel maaltijden je door een shakedieet wilt vervangen en daardoor heb je ook zelf in de hand hoe snel je afvalt. Het advies luidt echter om deze optie altijd te blijven beschouwen als een hulpmiddel en het niet tot de standaard te verheffen. Gezond eten is altijd beter!

Redactie
Redactie
Geef een antwoord

Your email address will not be published.