Hoe gaat een bulk-season precies in zijn werk?
Waar men zich vaak focust op afvallen, bijvoorbeeld door het vetpercentage te verminderen en bewust koolhydraatarm te eten, ligt dat bij bulken anders. Wat verstaat men onder het bulk-season? Wanneer is het interessant om je hierin te verdiepen? Voor wie is bulken relevant? Op deze pagina lees je er alles over.
Bulk-season is een term die voornamelijk gebruikt wordt in de krachtsport. Heb jij vrienden die regelmatig in de sportschool te vinden zijn? De kans is groot dat zij je alles kunnen vertellen over het bulken en de impact daarvan op hun progressie.
Dit verstaat men onder bulken
Onder bulken verstaat men de methode die binnen fitness gebruikt wordt om sporters sterker te maken. Het is voornamelijk gericht op het opbouwen van spiermassa. Vaak gebruiken sporters de wintermaanden als hun bulk-season. Het voordeel van de winter is dat een extra vetlaagje in die periode niet te zien is. Tijdens de zomermaanden wil je er weer afgetraind uit kunnen zien. Het is de periode waarin je aan de slag gaat met cutten, de tegenhanger van bulken.
Het voornaamste doel van bulken is het bewust vergroten van het aantal calorieën dat je dagelijks binnenkrijgt. Dit zorgt er enerzijds voor dat je spiermassa aangroeit en anderzijds dat je lichaam zwaardere trainingen kan verteren. Belangrijk hierbij is dat het aantal calorieën dat je binnenkrijgt hoger ligt dan het aantal calorieën dat je verbruikt overdag.
Zorg dat je weet hoe je moet bulken
Het principe van bulken klinkt wellicht eenvoudig: meer calorieën innemen. In de praktijk ligt het iets genuanceerder. Zo is het belangrijk om de juiste soort calorieën tot je te nemen. Daarnaast is het zaak om de balans te vinden tussen training, voeding en aanvullende supplementen. Daarbij is bulken pas relevant op het moment dat je vetpercentage onder de 14 procent ligt als man. Bij vrouwen mag dit iets hoger zijn: circa 20-22 procent.
Zou je bulken bij een vetpercentage dat fors hoger ligt, dan word je eerder forser dan dat je spiermassa aan zal groeien. In beginsel wordt vaak gekozen voor het bulken totdat een vetpercentage van rond de 20 procent bereikt is bij de man en 28 procent bij de vrouw. Op het moment dat dit percentage bereikt is, start men met het cutten.
Gebruik van eiwitten, vetten en koolhydraten
Het bulken betekent dat je de juiste voedingsmiddelen tot je moet nemen om spiermassa te ontwikkelen. Concreet betekent dit dat het aantal koolhydraten en eiwitten hoger moet liggen dan bijvoorbeeld de concentratie vetten die je inneemt. Zou de concentratie vetten te hoog zijn, dan neemt je vetpercentage toe en je spiermassa niet of nauwelijks. Dat is logischerwijs niet het doel van bulken.
Van deze macronutriënten heb je de koolhydraten nodig om te kunnen presteren tijdens een training. Niet te veel, want het overschot aan koolhydraten wordt omgezet in vetten. Na een training heb je baat bij eiwitten, die zorgen voor het herstel van spieren. Daarbij dragen ze bij aan de groei hiervan. Kies zeker in het begin voor een verhouding van 40 procent koolhydraten, 40 procent eiwitten en 20 procent vetten.