5x eiwitrijke recepten om de dag te beginnen

5x eiwitrijke recepten om de dag te beginnen

Lara
by Lara
juli 23, 2024 0

Er zijn verschillende redenen om de dag te beginnen met een eiwitrijk ontbijt. Wist je bijvoorbeeld dat eiwitrijke recepten bijdragen aan het gevoel van verzadiging? Je zal hierdoor minder snel geneigd zijn om later op de ochtend een snack te nemen. Dat heeft voornamelijk te maken met de snelheid waarmee eiwitten verteerd worden door het lichaam. Dit proces duurt veel langer dan het verteren van bijvoorbeeld koolhydraten. Ook dragen eiwitrijke recepten bij aan het aanmaken van goede neurotransmitters in de hersenen, die je helpen om te gaan met stress. 

Op deze pagina vind je vijf eiwitrijke recepten om de dag goed te kunnen beginnen. Welke van deze eiwitrijke recepten probeer jij als eerste uit? 

#1: Havermout 

Je kunt op verschillende manieren eiwitten aan je ontbijt toevoegen. Het gebruik van havermout is een van de mogelijkheden. Gebruik 30 gram havermout en combineer dit met 160 milliliter melk. Kies bij voorkeur voor koe- of sojamelk. Het geheel verwarm je vervolgens om het tot een smeuïge massa te maken. Je kunt een kommetje havermout van diverse toppings voorzien om het op smaak te brengen. Denk aan stukjes fruit, aan verschillende soorten noten, wat honing, enzovoorts. 

#2: Chiapudding 

Bereid je eigen chiapudding in de ochtend voor een goede start van de dag. Je hebt hier niet veel voor nodig: een eetlepel chiazaad, circa 150 milliliter melk en verschillende toppings zijn voldoende. Door te variëren in deze toppings blijft de chiapudding lekker. Bij deze toppings kun je denken aan cacaopoeder, verschillende soorten fruit, wat nootjes en bijvoorbeeld granola. Roer de chiazaadjes door de melk en laat dit tenminste een half uur in de koelkast staan. Heb je in de ochtend weinig tijd? Bereid je chiapudding in dat geval de avond ervoor. 

#3: Scrambled tofu 

Wie van scrambled eggs houdt, zal ook van scrambled tofu houden. Het is feitelijk de vegan variant van de scrambled eggs en zeer rijk aan eiwitten. Je hebt zo’n 150 tot 160 gram tofu per persoon nodig. Laat het goed uitlekken en prak het vervolgens fijn met een lepel, vork of stamper. Bak de geprakte tofu vervolgens in de pan met wat ui, verschillende soorten kruiden, wat olijfolie en bijvoorbeeld een teentje knoflook. Je kunt de scrambled tofu op een geroosterd broodje eten, maar bijvoorbeeld ook op een cracker. 

#4: Bananenpannenkoekjes 

Populair de laatste jaren zijn bananenpannenkoekjes. Niet alleen rijk aan eiwitten, maar ook lekker zoet! Je hebt voldoende aan een rijpe banaan en twee eieren. Meng beide ingrediënten door elkaar, breng het geheel op smaak met wat kaneel en bak het vervolgens af in de pan. Het lekkerste is dit, wanneer je er kokosolie bij gebruikt. 

#5: Toast met Hüttenkäse 

Hüttenkäse, cottage cheese, is een smaakvol, licht product dat veel eiwitten bevat. Rooster een broodje in het broodrooster en voorzie deze van een aantal eetlepels Hüttenkäse. De Hüttenkäse combineer je met wat zalm, verschillende kruiden, avocado en bijvoorbeeld een scheutje olijfolie. Aan tafel! Trek zal je de komende uren niet meer hebben met dit ontbijtje. 

Lara
Lara