De beste eiwitshakes

De beste eiwitshakes

Lara
by Lara
juni 16, 2021 0

Fanatieke sporters zweren bij het gebruik van eiwitshakes om hun spieren in topconditie te houden. Over het nut en de noodzaak van eiwitshakes bestaan echter veel misverstanden. Heb je ze werkelijk nodig om een topprestatie te kunnen leveren? En zo ja, welke eiwitshakes zijn het meest geschikt? Alvorens die vragen te beantwoorden, verdiepen we ons eerst in de achtergrond van eiwitten en de functie ervan in het menselijk lichaam.

Daarom hebben we eiwitten nodig

Ons eigen lichaam bestaat voor een belangrijk gedeelte uit eiwitten. Deze eiwitten zijn echter qua samenstelling anders dan de eiwitten die zich in onze voeding bevinden. Wanneer we eiwitrijk voedsel innemen, breken de enzymen in onze maag deze eiwitten af tot peptiden. Die worden naar de dunne darm getransporteerd en daar worden ze verder afgebroken tot aminozuren. Deze aminozuren dringen via de darmwand binnen in onze bloedbaan, waar ze een belangrijke rol spelen bij de opbouw van nieuwe eiwitten in de juiste samenstelling. Vergelijk met maar met een doosje bouwsteentjes, dat op de verkeerde manier in elkaar gezet is. Je haalt eerst alle steentjes los en daarna bouw je ze op de juiste manier in elkaar.

Zo krijgen we eiwitten binnen

Dierlijke voedingsmiddelen, zoals kip, vis, ei en magere melk bevatten relatief veel eiwit. Er zijn ook plantaardige producten die relatief veel eiwit bevatten, zoals brood, rijst en pasta. Hetzelfde geldt voor bonen, linzen, noten en paddenstoelen. Door de bovenstaande producten dagelijks op het menu te zetten, krijg je in principe via de voeding voldoende eiwitten binnen. Het is dus in beginsel niet nodig om eiwitshakes te gebruiken, maar ze kunnen wel een goede aanvulling zijn op je bestaande dieet. Dat hangt in grote mate af van de vraag hoe zwaar het lichaam belast wordt. Een krachtsporter gebruikt ongeveer twee keer zo veel eiwitten als iemand die helemaal niets aan sport doet.

Eiwitten uit Whey

Het basisbestanddeel van de meeste eiwitshakes is whey. Dat is een product dat ontstaat bij de productie van kaas. Koemelk wordt eerst gepasteuriseerd en daarna behandeld met enzymen, waardoor de melk gescheiden wordt in twee delen. Ongeveer twintig procent van de melk blijft vloeibaar, dat is whey. Wanneer je die vloeistof vervolgens droogt, ontstaat een eiwitrijk poeder. Het eiwitpercentage verschilt, afhankelijk van de bewerking die het poeder heeft ondergaan. Over het algemeen worden drie categorieën gehanteerd, te weten whey concentraat (< 90% eiwit), whey isolaat (> 90% eiwit) en whey hydrolisaat (> 90% eiwit en nauwelijks of geen lactose).

Deze eiwitshakes scoren het beste

Ieder lichaam is anders en reageert op een andere manier. Het is dus niet vanzelfsprekend dat eiwitshakes voor iedereen exact hetzelfde effect hebben. Bovendien zijn er enorm veel varianten op de markt. Tot de best scorende eiwitshakes behoren momenteel Perfect Whey Protein (XXL Nutrition), Whey Temptation (Power Supplements), Whey Perfection, special series (Body & Fitshop), Whey Delicious (XXL Nutrition) en Gold Standard Whey Protein (Optimum Nutrition). Nog twijfels over het gebruik van eiwitshakes? Raadpleeg gerust eerst een voedingsdeskundige voor een uitgebreid advies op maat.

Lara
Lara