Thuisfitness: wat heb je nodig?

June 16, 2021 12688

Wanneer je hebt besloten om aan je conditie te werken, heb je daarvoor een aantal mogelijkheden. Op de eerste plaats zou je in dat geval kunnen besluiten om je aan te sluiten bij een fitnessclub of sportvereniging. Je kunt echter ook thuis een ruimte inrichten om daar dagelijks wat oefeningen te doen. Dat kost in eerste instantie meer geld, maar naarmate de tijd vordert, vloeit die investering vanzelf terug door het besparen van de maandelijkse abonnementskosten. Maar wat heb je precies nodig, wanneer je thuis je eigen fitnessruimte wilt gaan inrichten?

Zelfdiscipline

Op de eerste plaats heb je zelfdiscipline nodig. Wanneer je jezelf namelijk inschrijft bij een fitnessclub of sportvereniging, heb je een soort stok achter de deur om ook daadwerkelijk daarheen te gaan en in beweging te komen. Doe je thuis aan fitness, dan zijn er nauwelijks consequenties als je een keer overslaat. Maar van uitstel komt vaak afstel en voordat je het weet, ben je nauwelijks nog aan het sporten. Dat is ten eerste niet bevorderlijk voor het lichaam en bovendien zonde van de investering. Het is echter misschien wel de grootste valkuil bij het besluit om thuis een eigen fitnessruimte in te gaan richten.

Tools om te bewegen

Een fitnessruimte thuis kun je zo duur maken als je zelf wilt. Er zijn prachtige toestellen te koop voor veel geld, maar het kan ook allemaal relatief simpel en voordelig geregeld worden. Het meest basale onderdeel van je fitnessbenodigdheden is het matje, dat je gebruikt voor het betere rek- en strekwerk. Zo’n matje is niet duur, maar zorgt er wel voor dat je dergelijke oefeningen comfortabel en stabiel kunt doen. Een andere simpele investering waar je veel plezier van zult hebben, is de aankoop van een springtouw. Touwtjespringen is eigenlijk een oefening die tot het gamma van de cardiofitness behoort. Iedereen die het wel eens gedaan heeft, weet hoe intensief het is. Je verbrandt er dan ook heel wat calorieën mee. Ook een springtouw heb je voor een gering bedrag al in huis. En wat te denken van de fitnessbal? Die lijkt nog het meest op een skippybal en kan op vele manieren gebruikt worden. Je kunt bijvoorbeeld deze bal gebruiken als vervanger voor de bureaustoel, maar het is ook een prima hulpje voor het doen van een squat, crunch of roll-out.

Gewichten

Een veel gebruikt attribuut bij de fitnessstudio aan huis is de dumbbell, een klein gewichtje waarmee talloze oefeningen te bedenken zijn. Ze zijn er in verschillende formaten en het is slim om meerdere gewichten op voorraad te hebben, zodat je kunt afwisselen. Mocht je overigens op heel simpele wijze eerst wat willen experimenteren met gewichtjes, zonder iets te investeren, vul dan gewoon twee plastic frisdrankflesjes met zand. Dat werkt ook al heel goed.

Het grotere werk

Heb je voldoende ruimte, dan kun je denken aan een halterbank of squatrek. Ook apparaten zoals een loopband, spinningbike, roeitrainer en crosstrainer worden vaak aangeschaft door mensen die thuis graag aan hun conditie willen werken.