Recept: lactosevrije pannenkoeken

Recept: lactosevrije pannenkoeken

juni 16, 2021 2

Voor mensen die geen lactose kunnen verdragen is het vaak een hele klus om een lekkere maaltijd op tafel te zetten. Ze moeten er voortdurend rekening mee houden dat ze geen melkproducten innemen, aangezien dat direct tot gezondheidsproblemen zal leiden. In veel gefabriceerde voeding zitten echter melkproducten, dus moet dan naar alternatieven worden gezocht. Veel problemen kun je voorkomen door zelf in de keuken te gaan staan en de maaltijden vers bereiden. En ook iets simpels als een lekkere pannenkoek kun je thuis vrij eenvoudig lactosevrij maken. Het recept in dit artikel zorgt ervoor dat je zorgeloos van een pannenkoek kunt gaan smullen, ook wanneer je een lactose-intolerantie hebt.

Wat is lactose precies?

Lactose wordt ook wel melksuiker genoemd. Het is een suikertype dat zich van nature bevindt in de melk van zoogdieren. Een lactose-intolerantie wordt soms ten onrechte aangeduid als koemelkallergie, maar bij koemelkallergie ben je allergisch voor een bepaald eiwit in de melk. Dat heeft niets te maken met een intolerantie voor lactose. Lactose behoort tot de koolhydraten en wordt bij de spijsvertering afgebroken tot glucose. Deze glucose komt in de bloedbaan terecht en dient als brandstof voor ons lichaam. Het geeft ons de energie die nodig is om te presteren. Bij de spijsvertering speelt het enzym lactase een belangrijke rol. Lactase wordt aangemaakt in de wand van de dunne darm. Wanneer de aanmaak ervan onvoldoende is, kan lactose niet goed verteerd worden. Het gevolg is dat er darmklachten kunnen ontstaan.

Misverstand

Slechts een klein percentage van de bevolking in ons land heeft een lactose-intolerantie. Het gaat om ongeveer twee tot vijf procent van de inwoners. Vaak wordt gedacht dat dit percentage veel hoger ligt, maar dat misverstand is ontstaan door een onjuiste interpretatie van de cijfers. Deze vorm van intolerantie komt namelijk vooral voor in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Daar wonen zeer veel mensen, waardoor het percentage wereldwijd op ongeveer zeventig procent ligt. In West-Europa komt het nauwelijks voor, het percentage wordt hier vooral bereikt door de mensen die een immigratie-achtergrond hebben.

Lactosevrije pannenkoeken

Eigenlijk is het vrij simpel om van een lekkere pannenkoek te kunnen genieten die geen lactose gevat. Je hoeft alleen maar de reguliere melk te vervangen door een lactosevrij alternatief. Welke melk je hiervoor kiest, bepaal je uiteraard geheel zelf. Diverse producenten brengen lactosevrije melk op de markt, maar je kunt ook voor plantaardige melk kiezen. Je hebt de volgende ingrediënten nodig voor het bereiden van het beslag:

 • 500 gram bloem
 • 1 liter lactosevrije of plantaardige melk
 • 2 eieren
 • 1 zakje vanillesuiker
 • Wat zout naar eigen inzicht
 • Vloeibare plantaardige boter om in te bakken

Meng alle ingrediënten (met uitzondering van de boter) in een ruime kom tot een beslag. Klop het beslag met een garde tot het mooi glad is. Eventueel kun je wat extra bloem toevoegen als het beslag niet voldoende stevig is of wat extra lactosevrije melk als het te stevig is. Verwarm wat boter in de pan en bak de pannenkoeken aan twee kanten goudbruin. Eet smakelijk!

Redactie
Redactie
2 comments on “Recept: lactosevrije pannenkoeken
 1. Blogi

  Hands down, Apples app store wins by a mile. Its a huge selection of all sorts of apps vs a rather sad selection of a handful for Zune. Microsoft has plans, especially in the realm of games, but Im not sure Id want to bet on the future if this aspect is important to you. The iPod is a much better choice in that case. Technically, colitis disease is an inflammation of the colon.

  juli 7, 2022 Reply
 2. 💚 Сообщение,на ваш адрес прислали билет на СТОЛОТО. Войдите по ссылке -> https://forms.yandex.ru/cloud/62b713466855cca634ae6e2c/?hs=bddad47ab1357f8d4f35d5f78e143a9f& 💚

  yi11mv

  juli 29, 2022 Reply
Geef een antwoord

Your email address will not be published.