Recept: granola

Recept: granola

juni 16, 2021 11

Het assortiment ontbijtproducten in de supermarkten is bijzonder groot. Er zijn allerlei mixen van ontbijtgranen op de markt, die vaak iets met elkaar gemeen hebben. In veel geval zijn er overbodige dikmakers zoals suiker aan toegevoegd. We zijn nu eenmaal gewend aan een flinke portie zoetigheid en de fabrikanten van dergelijke producten spelen daar handig op in. Steeds meer mensen ontdekken echter de kwalijke effecten van deze producten voor de gezondheid en zien dat het ook heel anders kan. Zij stappen bijvoorbeeld over op granola, een veel gezondere keuze voor het ontbijt.

Verzadigd gevoel

Een oude wijsheid zegt dat men moet eten als een keizer, lunchen als een edelman en dineren als een bedelaar. De logica achter deze beeldspraak is eenvoudig te verklaren. Wanneer we in de avond heel veel gaan eten, zullen we nadien niet meer voldoende bewegen om al dat eten te verbranden. Het gevolg is dat ons lichaam energie over heeft en die opslaat in de vorm van ongewenste (buik)vetten. Het is daarom veel beter om in de ochtend stevig te ontbijten. Maar wanneer je daarbij de verkeerde keuzes maakt, zal dat niet in voldoende mate resulteren tot een verzadigd gevoel. Dit leidt ertoe dat we rond 10:30 uur al trek krijgen en sneller geneigd zijn te grijpen naar ongezonde voedingsmiddelen zoals koekjes, gebakjes, enzovoort.

Een goed ontbijt

Maar wat is nu eigenlijk een goed ontbijt? Daarover verschillen de meningen. Het verschilt ook van mens tot mens. Niet iedereen is gelijk en de één functioneert beter op bepaalde voedingsmiddelen dan de ander. Wel is duidelijk wat een slecht ontbijt is. Dat is een ontbijt dat onvoldoende voedingsmiddelen bevat. Je moet gedurende de dag in staat zijn grootste prestaties te verrichten en daar is een stevig ontbijt voor nodig. Een goede optie is een bakje (plantaardige) yoghurt met granola te nuttigen, aangevuld met vers fruit. Dit zal een waarde volle bijdrage leveren om de dag energiek te kunnen starten. Bovendien voorkom je hiermee dat je al na enkele uren naar de suikerhoudende producten wilt grijpen of onnodig cafeïne gaat innemen.

Zelf granola maken

Veel mensen kennen wellicht het product Cruesli van fabrikant Quaker. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat het woord Cruesli een synoniem is voor krokante muesli, maar het is dus een merknaam. Granola is iets dergelijks, maar dan met minder (of zelfs geen) toegevoegde suikers. Hoewel je granola kant en klaar kunt kopen, is het zeker een overweging waard om het zelf te maken. Je weet dan exact wat erin zit! Het basisrecept is als volgt:

 • 200 gram havervlokken
 • 50 gram pompoenpitten
 • 20 gram sesamzaad
 • 50 gram hazelnoten
 • 40 gram pistachenoten
 • 50 gram rozijnen
 • 50 gram cranberries
 • 40 gram honing

Verwarm de oven voor op 160 graden. Hak de hazelnoten in grove stukken en meng vervolgens alle ingrediënten, behalve de rozijnen en de cranberries, in een kom door elkaar. Bak het mengsel in dertig minuten (om de tien minuten omscheppen) krokant. Laat het vervolgens afkoelen en roer tenslotte de rozijnen en de cranberries erdoor.

Redactie
Redactie
11 comments on “Recept: granola
 1. Mark

  Thanks for your blog, nice to read. Do not stop.

  september 8, 2022 Reply
 2. http://www.GatesofOlympus-slotgame.com

  Great online game https://GatesofOlympus-slotgame.com/ where you can win money, buy yourself a new phone or car, close the mortgage on your apartment and in just two months, hurry up register and win.

  januari 16, 2023 Reply
 3. Davidfab

  https://drugsoverthecounter.shop/# over the counter viagra substitute

  januari 23, 2023 Reply
 4. LarryFrise

  over the counter anti inflammatory strongest over the counter diuretic

  januari 24, 2023 Reply
 5. Richardobjek

  over the counter medicine for uti over the counter medicine for acid reflux

  januari 24, 2023 Reply
 6. Berniehisse

  https://over-the-counter-drug.com/# clobetasol over the counter equivalent

  januari 25, 2023 Reply
 7. LarryFrise

  over the counter muscle relaxer scabies treatment over the counter walmart

  januari 25, 2023 Reply
 8. Richardobjek

  over the counter antibiotics for tooth infection over-the-counter drug

  januari 26, 2023 Reply
 9. LarryFrise

  best over the counter diet pills over the counter adderall

  januari 26, 2023 Reply
 10. Richardobjek

  male to female hormones over the counter over the counter pain meds for dogs

  januari 27, 2023 Reply
 11. LarryFrise

  strongest antifungal over the counter over the counter blood pressure medication

  januari 27, 2023 Reply
Geef een antwoord

Your email address will not be published.