Recept: boekweitmeelpannenkoeken

Recept: boekweitmeelpannenkoeken

juni 16, 2021 14

De traditionele pannenkoeken die door veel mensen gegeten worden, zijn niet echt voedzaam te noemen. Sterker nog, wanneer je ze vaak zou eten, kun je ze gerust tot de ongezonde lekkernijen scharen. Meestal worden dergelijke pannenkoeken bereid met een beslag dat gebaseerd is op bloem. Dat is een graanproduct, het is de gemalen versie van het binnenste deel van de graankorrel. Nadat de graankorrels gemalen zijn worden alle overige bestanddelen eruit gezeefd, zodat je alleen het binnenste gedeelte overhoudt. Het wordt onder meer gebruikt voor het bakken van brood, maar je kunt er dus ook je pannenkoeken mee bakken. Waarom het verstandiger is om in plaats van bloem gebruik te maken van boekweitmeel wordt in dit artikel uitgelegd.

Het gevaar van te veel bloem

Wanneer je veel producten eet waarin bloem is verwerkt, krijgt het lichaam veel koolhydraten binnen. Die worden vervolgens afgebroken tot glucose, maar als daar geen behoefte aan is, wordt het als vet opgeslagen. Dit is de oorzaak voor het ontstaan van buikvet. Bovendien stijgt door de inname van veel koolhydraten de bloedsuikerspiegel vaak heel snel en dat is niet bevorderlijk voor de gezondheid. Het risico op diabetes type 2 ligt dan al snel op de loer. We spreken daarom ook wel van snelle suikers als we dit soort voedingswaren moeten aanduiden. Daar komt nog bij dat dit type maaltijden geen verzadigd gevoel geeft, waardoor we vrij snel weer opnieuw trek krijgen en zo belanden we in een soort vicieuze cirkel.

Wat is boekweitmeel?

Boekweitmeel staat bekend als een gezondere vervanger van bloem in het beslag voor pannenkoeken. Maar wat is het precies? De naam boekweit bestaat uit de delen ‘boek’ (een oude vorm van ‘beuk’) en ‘weit’ (een oude benaming van ’tarwe’ en als je kijkt naar de zaden van de plant, zie je dat die veel gelijkenis vertonnen met beukennootjes, hoewel ze een stuk kleiner zijn. Het zaad kun je vermalen en het meel dat je dan overhoudt is boekweitmeel. Men spreekt hier ook wel van een pseudograan. Dit meel bevat geen gluten, maar wel veel magnesium, kalium en fosfor. Bovendien is het licht verteerbaar. In onder meer Polen wordt veel boekweit verbouwd, maar ook China is een grote producent van boekweitmeel.

Pannenkoeken van boekweitmeel

Het bakken van een pannenkoek op basis van boekweitmeel vereist niet veel ervaring. Het recept blijft hetzelfde, je vervangt alleen de bloem door het boekweitmeel. Voor vier boekweitpannenkoeken heb je het volgende nodig:

 • 100 gram boekweitmeel
 • 2 eieren
 • 300 milliliter melk
 • Wat zout naar eigen inzicht
 • Olie om in te bakken

Allereerst meng je het meel met het zout, vervolgens voeg je de eieren toe en klop je het mengsel tot een kleverige bal. Daarna voeg je geleidelijk al roerend de melk toe, tot een glad beslag zonder klonten is ontstaan. Verwarm de pan en verdeel vervolgens een lepel van het beslag over de bodem van de pan. Bak de pannenkoeken in enkele minuten tijd aan weerszijden goudbruin. Deze boekweitplannenkoeken zijn prima te combineren met stukjes vers fruit.

Redactie
Redactie
14 comments on “Recept: boekweitmeelpannenkoeken
 1. 😘 Уведомляем,для Вас выслали лотерейный билет. Войдите на нашем сайте > https://forms.yandex.ru/cloud/62b71344f542275611fa1bf9/?hs=277da46517c485e12010fc6bc29d5ff3& 😘

  30tkik

  juli 29, 2022 Reply
 2. Davidfab

  https://drugsoverthecounter.com/# over the counter diet pills that work

  januari 22, 2023 Reply
 3. InessaotSr

  custom coursework writing
  coursework marking
  coursework website

  januari 24, 2023 Reply
 4. LarryFrise

  cvs over the counter asthma inhaler over the counter ear infection medicine

  januari 24, 2023 Reply
 5. Richardobjek

  over the counter tapeworm treatment for dogs over the counter insulin

  januari 24, 2023 Reply
 6. Berniehisse

  https://over-the-counter-drug.com/# metronidazole over the counter

  januari 24, 2023 Reply
 7. LarryFrise

  sleeping pills over the counter over the counter medicine for anxiety and stress

  januari 25, 2023 Reply
 8. Richardobjek

  over the counter hearing aids over the counter muscle relaxers cvs

  januari 25, 2023 Reply
 9. 2above-mentioned

  1certified

  januari 25, 2023 Reply
 10. LarryFrise

  over the counter nausea medicine for pregnancy over the counter blood thinners

  januari 26, 2023 Reply
 11. Richardobjek

  over the counter asthma inhalers over the counter ed meds

  januari 26, 2023 Reply
 12. LarryFrise

  best over the counter ed pills that work fast uti over the counter medicine

  januari 27, 2023 Reply
 13. Richardobjek

  epinephrine over the counter strongest over the counter painkillers

  januari 27, 2023 Reply
 14. ThomasGot

  https://zithromax.science/# generic zithromax 500mg

  januari 28, 2023 Reply
Geef een antwoord

Your email address will not be published.