Medicatie tegen malaria – dit moet je weten

Medicatie tegen malaria – dit moet je weten

juni 16, 2021 4

Last van koorts, koude rillingen, spierpijn en hoofdpijn? Dan bestaat de kans dat de ziekte malaria heeft toegeslagen. Zeker wanneer iemand deze klachten ontwikkelt binnen vier maanden na een bezoek aan een warm land, is deze kans zeker aanwezig. Met name landen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika loop je het risico om malaria te krijgen. De ziekte wordt door een parasiet veroorzaakt. De malariamug kan deze parasiet bij zich dragen. Wanneer dat het geval is en de mug steekt iemand, dan kan deze persoon met de parasiet besmet raken en de ziekte ontwikkelen. Dat duurt in de meeste gevallen ongeveer twee weken, maar er zijn ook gevallen bekend waarbij de ziekte zich pas na meerdere weken of zelfs pas na enkele maanden openbaarde. Overigens loopt men in de avond en nacht de grootste kans om door een malariamug te worden gestoken. Wie de ziekte heeft, wordt daar behoorlijk beroerd van, maar hoeft niet bang te zijn om anderen te besmetten. Malaria kan namelijk niet tussen mensen onderling worden overgedragen.

Besmetting voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Probeer er dus bij voorkeur voor te zorgen dat de malariamug geen kans krijgt. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden. Men kan bijvoorbeeld tijdens een verblijf in een risicoland alle niet-bedekte lichaamsdelen insmeren met een insectenwereld middel. Door dit consequent te blijven doen, houdt men de malariamug op grote afstand. Een bijkomend voordeel is dat deze oplossing ook werkt tegen andere insecten, maar pas wel op bij zwangerschap, want helemaal ongevaarlijk is het middel niet. In dat geval mag niet de zwaarste variant van het middel worden gebruikt. Dit geldt overigens ook voor baby’s. Verder valt het gebruik van een klamboe ten zeerste aan te bevelen. Wie regelmatig in een tropisch land verblijft, zal ze vast wel eens tegengekomen zijn op de slaapkamers van de hotels aldaar. Gebruik zo’n muskietennet met zorg, want het kan veel ellende besparen. Een andere mogelijkheid is het innemen van tabletten die malaria kunnen voorkomen. Dergelijke tabletten bieden echter doorgaans geen volledige garantie en dus wordt geadviseerd om desondanks altijd de eerder genoemde beschermende maatregelen te nemen.

Het genezen van malaria

De ziekte malaria is goed te genezen, mits men zich direct onder behandeling van een arts laat stellen na constatering van de symptomen. Hoe langer men daarmee wacht, hoe groter de problemen worden. Er bestaan vier varianten van malaria en één daarvan, genaamd malaria tropica, kan binnen 48 uur de dood tot gevolg hebben. Een voor de hand liggende vraag is waarom er nog altijd geen vaccin is ontwikkeld tegen de gevreesde ziekte. Dat heeft vooral te maken met de plek waar zich de parasiet in ons lichaam nestelt, in combinatie met de zogenoemde antigene variatie en diversiteit van deze parasieten. Het blijkt in de praktijk hierdoor zeer lastig te zijn om er een werkend vaccin tegen te ontwikkelen. Wel bestaan er enkele medicijnen waarmee een arts, na geconstateerde aanwezigheid, de parasiet adequaat kan doden, waardoor de ziekteverschijnselen uiteindelijk verdwijnen.

Redactie
Redactie
4 comments on “Medicatie tegen malaria – dit moet je weten
 1. Domeny Polska

  Weve been looking through your articles or blog posts on this site for at some time. This really is our very first comment. Your current blog is very helpful for me and it supplies top notch content material.

  juli 6, 2022 Reply
 2. XMC.pl

  Being creative is one word a large number of people are made aware of but are not able to fully grasp. Being creative is related to inspiration, fascination, innovation, unique, inventiveness, ingenuity, resourcefulness and so forth. Sad to say, many individuals will want to copy from some one than be creative.

  juli 8, 2022 Reply
 3. Lorena Pribble

  Major thanks for the blog article.Much thanks again. keep writing.

  https://google34.com

  september 15, 2022 Reply
 4. Vincent Fajen

  wow, awesome blog.Really looking forward to read more.

  https://sites.google.com/view/unblockedgame/squid-game

  september 15, 2022 Reply
Geef een antwoord

Your email address will not be published.