Medicatie tegen duizeligheid bij ouderen
Ouderen kunnen te maken krijgen met een gevoel van duizeligheid. Dit gevoel kan verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan een verminderde spierkracht, een hevige pijn in de gewrichten, een verslechterd zicht, enzovoorts. Al snel speelt hierbij de vraag op: bestaat er medicatie tegen duizeligheid bij ouderen? Of, wat kan ik het beste doen om deze gevoelens van duizeligheid te verminderen? Op deze pagina lees je er alles over.
Ontstaan van duizeligheid bij ouderen
Gevoelens van duizeligheid komen veel voor bij ouderen. Het kan erg vervelend zijn, daar het je zelfvertrouwen schaadt. Je gaat mogelijk minder snel de straat op om boodschappen te doen, hebt het gevoel minder stevig of stabiel te staan, enzovoorts. In sommige gevallen gaat het niet alleen om een gevoel van duizeligheid, maar krijgt men ook te maken met een licht gevoel in het hoofd. Dit gevoel lijkt vaak enigszins op het gevoel flauw te vallen, al zal dat in dit geval niet gebeuren.
Symptomen van vormen van duizeligheid
De gevoelens van duizeligheid kunnen op verschillende manieren ontstaan. Mogelijk kost het je veel kracht om op te staan vanuit een stoel, wat maakt dat je vervolgens nog enige tijd wankel op je benen staat. Ook wanneer je juist te snel op probeert te staan, kan dit een gevoel van duizeligheid veroorzaken. Een gevoel van duizeligheid kan ook voortkomen uit het gebruik van een verkeerde bril. Wanneer je bijvoorbeeld met een leesbril loopt, kan dit je duizelig maken.
Gebruik van medicatie tegen duizeligheid bij ouderen
Om het gevoel van duizeligheid tegen te gaan, zoek je mogelijk al snel naar een geschikt medicijn. Vervelend aan deze vorm van duizeligheid is dat hier geen specifieke medicijnen voor worden aangeboden. Er zijn zelfs medicijnen die de gevoelens van duizeligheid kunnen versterken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van slaappillen in de avond. Probeer het gebruik hiervan te verminderen of hier helemaal mee te stoppen. Hetzelfde geldt voor pillen die worden voorgeschreven bij plasklachten.
Ook het gebruik van pillen voor het verlagen van de bloeddruk kan op negatieve wijze bijdragen aan het ontstaan van een gevoel van duizeligheid. Neem deze pillen in de avond en niet in de ochtend; dit werkt in sommige gevallen. Een huisarts kan je daar meer over vertellen.
Dit helpt duizeligheid bij ouderen te voorkomen
Hoewel er geen specifieke medicatie beschikbaar is tegen duizeligheid bij ouderen zijn er verschillende stappen die je zelf kunt zetten om deze gevoelens te verminderen. Probeer het gebruik van alcohol te verminderen, zorg dat je een leesbril af doet voordat je gaat wandelen, probeer op rustige wijze omhoog te komen uit een stoel en ventileer ruimtes voldoende. Daarnaast zijn er verschillende oefeningen die je kunt doen om je evenwicht te verbeteren en zo het gevoel van duizeligheid te voorkomen. Ga eens langs bij een oefen- of fysiotherapeut om hierover door te praten.
Ook voldoende beweging in algemene zin helpt bij het voorkomen van duizeligheid bij ouderen. Beweging draagt bij aan het op kracht houden van spieren in het lichaam. Bij een wandeling kun je een wandelstok of rollator gebruiken als je regelmatig het gevoel hebt te vallen.