Wat is een normale bloeddruk?
Onder de bloeddruk verstaan we de druk die wordt uitgeoefend in de bloedvaten, welke nodig is om het bloed door je lichaam te kunnen pompen. Het rondpompen van het bloed maakt dat je spieren en organen voldoende zuurstof krijgen. Je hart zorgt voor het in de slagaders pompen van het bloed, wat de druk op de bloedvaten verhoogt. Het is belangrijk om je bloeddruk regelmatig te meten. Wanneer je bloeddruk structureel te hoog is, kan dit een verhoogd risico op hart- en vaatziekten met zich meebrengen.
Op deze pagina lees je meer over een normale bloeddruk. Welke boven- en onderdruk hoort hierbij? Wat betekent een hoge, of juist een lage bloeddruk precies? Enzovoorts.
Normale boven- en onderdruk
De bloeddruk van een mens wordt gedefinieerd aan de hand van twee waarden: een boven- en onderdruk. De bovendruk staat voor de druk op de aderen op het moment dat de hartspier zich samentrekt. Zoals de naam al doet vermoeden, neemt de druk op dat moment toe. Op het moment dat je de hartspier ontspant, zal de druk op de aderen relatief laag zijn. Dit noemen we de onderdruk.
Voor mannen geldt dat een bovendruk van 130 normaal is. Deze waarde wordt doorgaans gecombineerd met een onderdruk van circa 80. Bij een vrouw liggen beide waarden lager: een bovendruk van 120 en een onderdruk van 75 is normaal.
Omschrijving van een hoge en lage bloeddruk
Een langdurig hoge bloeddruk kan een groot risico vormen. Dit geldt voornamelijk wanneer je hier meerdere jaren mee rond blijft lopen. Een hoge bloeddruk kan uiteindelijk leiden tot een hartinfarct, een beroerte of bijvoorbeeld hartfalen. Het zijn de gevolgen van onder meer aderverkalking.
Men spreekt van een hoge bloeddruk als de bovendruk tussen de 140 en 180 uitkomt. Bij waarden boven de 180 spreekt men van een ernstig verhoogde bloeddruk. In dit geval is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan om de situatie te bespreken. Doe een test altijd meerdere keren; er kan sprake zijn van een uitschieter.
Waar een te hoge bloeddruk risico’s met zich meebrengt, is een te lage bloeddruk vaak onschuldig. Men spreekt pas van een te lage bloeddruk wanneer dit resulteert in lichamelijke klachten. Vaak spelen die klachten op bij een bovendruk van minder dan 90 en een onderdruk onder de 60.
Aanpassingen aan je levensstijl
Er zijn verschillende manieren waarop je een te hoge bloeddruk tegen kunt gaan. Kijk bijvoorbeeld nog eens kritisch naar je levensstijl en eetgewoonten. Roken heeft bijvoorbeeld een zeer negatief effect op je bloeddruk. Door te stoppen met roken zal deze waarde afnemen. Daarnaast helpt het om meer te bewegen; in het bijzonder wanneer je een kantoorbaan hebt. Maak een wandeling tijdens de lunch, loop een rondje hard in de namiddag, enzovoorts. Meer bewegen helpt niet alleen je hoge bloeddruk te verlagen, maar heeft ook tal van andere positieve effecten.
Een derde stap in het verlagen van je bloeddruk: zorg voor een gezond en gevarieerd eet- en drinkpatroon. Probeer hierbij zout te vermijden en matig het gebruik van alcohol.