Hoe maak je hooikoorts draaglijker?

Hoe maak je hooikoorts draaglijker?

Lara
by Lara
juni 16, 2021 0

Hooikoorts is een vervelend verschijnsel waarmee gemiddeld één op de vijf mensen in ons land te maken krijgt. Met name in het voorjaar gaan deze mensen niezend en hoestend door het leven. Bovendien hebben ze veelal last van jeuk en tranende ogen. Hooikoorts valt niet te voorkomen, maar er bestaan wel methoden om het allemaal wat draaglijker te maken. Hieronder volgt een gedetailleerde uitleg over de oorzaak van hooikoorts en enkele nuttige tips om er mee om te gaan.

Wat is hooikoorts precies?

In feite is hooikoorts een vorm van allergie. Personen die last van hooikoorts hebben, zijn allergisch voor het stuifmeel van bepaalde gewassen. Dat kunnen zowel grassoorten als planten of bomen zijn. Het meeste stuifmeel (ook wel pollen genoemd) komt in het voorjaar vrij en zweeft dan door de lucht. Daardoor kunnen mensen het gemakkelijk in de ogen, neus of mond krijgen. Wanneer iemand hiervoor allergisch is, leidt dat tot geïrriteerde slijmvliezen. Die slijmvliezen gaan vervolgens opzwellen en bovendien wordt meer slijm geproduceerd dan gewoonlijk. De consequentie daarvan is dat ademen en slikken moeilijker wordt. Hierdoor kan een piepend geluid bij de ademhaling ontstaan en kunnen zich benauwdheidsklachten voordoen. Mensen die last van hooikoorts hebben voelen zich sneller moe en hebben soms last van een koortsig gevoel. Uiteindelijk verdwijnen alle klachten weer zodra zich geen stuifmeel meer in de lucht bevindt. Op de pollenkalender staat aangegeven welke gewassen wanneer voor stuifmeel zorgen. Dat is niet alleen in het voorjaar, ook in de laatste fase van de zomer is er een piek in de hoeveelheid stuifmeel in de lucht. Overigens is er in elk jaargetijde wel ergens wat stuifmeel in de lucht, maar dan vaak in veel lagere concentraties.

Wat doe je eraan?

Zoals al vermeld: hooikoorts valt niet te genezen. Het is een reactie van je lichaam op het stuifmeel en daar valt weinig aan te doen. Met name wanneer het droog is met wat wind, kun je ervan uitgaan dat je behoorlijk veel last zult hebben, want dan is er veel stuifmeel in de lucht. De meest simpele manier om hooikoorts te vermijden is je niet in de buitenlucht te begeven. Mensen die op het platteland wonen, zullen bovendien eerder geconfronteerd worden met stuifmeel in de lucht dan mensen die in de binnenstad wonen. Het is dus een overweging waard om enkele dagen niet op het platteland te vertoeven. Maar laten we eerlijk zijn, dat is niet echt een ideale oplossing.

Slimme trucjes

Een beproefde tip is wat vaseline rond de neus te smeren. Het stuifmeel zal hieraan blijven plakken en bereikt daardoor niet de neusholte. Dat scheelt alvast weer de nodige ellende. Was voor het slapen gaan je haren, zodat pollen niet vanuit het haar op het kussen van je bed kunnen belanden. Nog een andere fijne tip: vaker zoenen! Onderzoek wees uit dat mensen die vaker zoenen minder last van hooikoorts hebben. Er zijn ook medicijnen – neussprays met cortison – in de handel die de symptomen van hooikoorts verminderen.

Lara
Lara