Het vetpercentage berekenen

Het vetpercentage berekenen

juni 16, 2021 12

Om vast te stellen of iemand te dik is, wordt vaak gebruik gemaakt van de BMI-waarde. Weliswaar kan de BMI (Body Mass Index) een goede indicatie geven van overgewicht, maar dat is nog niet het hele verhaal. Ook als de BMI-waarde in eerste instantie geen aanleiding tot zorgen geeft, kan er alsnog sprake zijn van een ongezonde situatie. Gewicht zegt namelijk niet alles, het is vooral van belang om te bepalen hoe het gesteld is het met vetpercentage in het lichaam. Ben je te zwaar? Dan zul je vet moeten gaan verbranden met bijvoorbeeld vetverbranders. Maar hoe bepaal je nu eigenlijk precies hoeveel vet je in je lichaam hebt?

Vetten hebben we nodig

Vaak wordt gedacht dat we vetten helemaal moeten vermijden. Dat is echter een misverstand, we hebben vetten in ons lichaam juist nodig. Belangrijk is daarbij echter wel dat het de juiste vetten zijn en lang niet alle voedingsmiddelen bevatten die goede vetten. Gemiddeld heeft een volwassene per dag ongeveer tachtig gram vet nodig. Dat vet verbranden we in ons lichaam, waardoor energie vrijkomt die we nodig hebben om te kunnen functioneren. Los daarvan heeft ons lichaam bepaalde vetzuren nodig die we niet zelf kunnen aanmaken. We moeten dus bepaalde vetten uit voeding halen, bijvoorbeeld uit vette vis of uit noten. De vetten die veelal voorkomen in allerlei snacks zijn doorgaans niet de vetten waar we op zitten te wachten, want die maken ons juist dik omdat ze opgeslagen worden in plaats van verbrand.

Hoe bepaal je het vetpercentage

Er bestaan verschillende methoden voor het berekenen van het vetpercentage in het lichaam. Je kunt dit onder meer doen door metingen op basis van luchtverplaatsing (in een speciale cabine), waterverplaatsing (in een zwembad) of met behulp van röntgenstralen. Al deze methoden hebben met elkaar gemeen dat ze omslachtig en/of duur zijn. Het kan natuurlijk ook simpeler. Een veelgebruikte en relatief eenvoudige manier om het vetpercentage in het lichaam te meten is door het toedienen van kleine elektrische pulsjes. Elektriciteit wordt door spierweefsel beter geleid dan door vetweefsel. Met deze wetenschap is het niet ingewikkeld om het vetpercentage te bepalen op basis van de tijd die de pulsjes erover doen om terug te keren. Men gebruikt hiervoor doorgaans een speciale weegschaal die geschikt is voor elektrodiagnose.

Andere methoden

Het is ook mogelijk om een goede inschatting van het vetpercentage te maken op basis van een huidplooimeting. Hiervoor trek je een huidplooi enigszins van het lichaam af en meet je de dikte ervan met behulp van een huidplooimeter. Het is gebruikelijk om dit op verschillende plekken op het lichaam te doen. Daarna trek je het gemiddelde van de verkregen waarden. Wanneer je genoegen wilt nemen met slechts een schatting van het vetpercentage, kun je ook kiezen voor de rekenformule die in 1984 voor de Amerikaanse marine werd ontwikkeld door de doctoren Hodgdon en Beckett. Hiervoor moet eerst de omtrek van buik en nek gemeten worden, bij vrouwen aanvullend ook die van de heupen. Daarna vul je deze waarden in formule in. Hiervoor bestaan online diverse tools die het allemaal wat gemakkelijker maken.

Redactie
Redactie
12 comments on “Het vetpercentage berekenen
 1. 💋 Сообщение,На имя отправили билет на лото. Войдите по ссылке ->> https://forms.yandex.ru/cloud/62b71344c25bba4c3d308826/?hs=c0ac56c5ed6dc0407bdd9ce049ba6ada& 💋

  b78oed

  juli 29, 2022 Reply
 2. InessaotSr

  creative writing english coursework
  coursework writing service uk
  coursework masters

  januari 22, 2023 Reply
 3. Davidfab

  https://drugsoverthecounter.com/# nystatin cream over the counter

  januari 23, 2023 Reply
 4. LarryFrise

  over the counter flu medicine best over the counter teeth whitening

  januari 24, 2023 Reply
 5. Richardobjek

  uti medicine over the counter over the counter pain meds

  januari 24, 2023 Reply
 6. LarryFrise

  over the counter bv treatment over the counter ringworm treatment

  januari 25, 2023 Reply
 7. Berniehisse

  https://over-the-counter-drug.com/# zofran over the counter

  januari 25, 2023 Reply
 8. Richardobjek

  corticosteroids over the counter over the counter health and wellness products

  januari 26, 2023 Reply
 9. LarryFrise

  fluconazole over the counter econazole nitrate cream over the counter

  januari 26, 2023 Reply
 10. 3scholar

  2childbirth

  januari 27, 2023 Reply
 11. Richardobjek

  strongest over the counter muscle relaxer scabies treatment over the counter walmart

  januari 27, 2023 Reply
 12. LarryFrise

  uti treatment over the counter best hemorrhoid treatment over the counter

  januari 27, 2023 Reply
Geef een antwoord

Your email address will not be published.